Betonul Amprentat

Betonul amprentat şi-a început creşterea în popularitate încă din anii 1970. Atunci constructorii au văzut în betonul amprentat un nou mod de a satisface cerinţele/dorinţele clientului având în vedere durata de execuţie şi timpul îndelungat de rezistenţă al acestuia. Când s-a început prima dată lucrul cu această tehnologie – amprentarea betonului. – erau foarte puţine opţiuni de design şi culori. Cu toate acestea s-a dezvoltat o întreagă industrie şi au fost create tot mai multe modele şi culori pentru amprentarea betonului. Cu stil, rafinament şi eleganţă, atât betonul amprentat cât si betonul polimer sunt tehnologii noi în România dar cu o vechime de peste 40 de ani în ţări ca SUA, Marea Britanie, Italia, Germania, Spania şi multe altele.

Betonul amprentat se foloseşte atât în amenajările interioare cât şi în amenajările exterioare oferind o serie de avantaje pe care materialele clasice nu le pot oferi. Betonul amprentat este un sistem de pavare ce se realizează prin imprimarea unui strat crud de beton special (beton ce poate conţine fibre elastice pentru protecţie la apariţia fisurilor, şi aditivi pentru mărirea rezistenţei la ciclurile îngheţ-dezgheţ) cu ajutorul unor matriţe care imită aspectul pietrei naturale, cărămizii, lemnului, etc. Culoarea dorită de client este obţinută cu ajutorul unui colorant special (praf) care are dublu rol: acela de a asigura culoarea aleasă cât şi un rol de a mări duritatea betonului. Utilizând matriţele adecvate, se pot realiza suprafeţe mari sau chiar trepte din beton amprentat, fără rosturi, cu un aspect autentic de blocuri masive de piatră naturală, caramidă sau lemn.

Betonul amprentat se execută practic oriunde se poate turna beton. În această privinţă conteaza foarte mult compoziţia betonului utilizat. Acesta se primeşte direct din staţia de betoane, gata pregătit pentru turnare. Nivelarea se face cu utilaje speciale, imediat după aceasta. Betonul poate fi unul cu o compoziţie obişnuită (de preferat cu granulă maximă de 16 mm pentru a fi mai mărunt) şi poate fi armat cu microfibre elastice, de o marcă superioară, la punerea în operă avându-se în vedere o vibrare susţinută în masa betonului şi apoi asigurarea unei suprafeţe netede şi foarte fine, cu ajutorul unor unor scule de finisare a suprafeţei. Indiferent de climat, pot fi produse suprafeţe frumoase, cu durabilitate, care să depaşească oricare alte forme de pavaj atât din punct de vedere estetic cât şi al rezistenţei. Se poate aplica cu succes fiind totodată o soluţie ideală la amenajarea zonelor rezidenţiale, centrelor comerciale, parcurilor de distracţie, pieţelor, parcărilor, staţiilor de benzină, teraselor, drumurilor de acces, cât şi a spaţiilor mai înguste precum alei pietonale, trotuare, piscine etc

În tehnologia betonului amprentat se folosesc materiale inovatoare din domeniul betonului decorativ. Astfel, colorantul (întăritor) care este întins pe suprafaţa betonului crud şi care formează după uscare un strat foarte dur şi foarte rezistent la acţiunea UV formând astfel un amestec uscat de ciment, agregate dure, aditivi şi pigmenţi stabili UV, (în diverse game de culori şi modele).

Alt element adăugat, decofrantul (praful antilipire) disponibil de asemenea într-o gamă largă de culori, are rolul de a crea un efect de modulare a culorii de bază, sau în anumite cazuri de învechire. Suprafaţa astfel obţinută este acoperită cu un strat de lac acrilic, care după uscare produce o peliculă dură, incoloră şi care este de asemenea foarte rezistentă la acţiunea razelor solare. Acest lac are o rezistenţă ridicată la acţiunea apei, uleiurilor şi a acizilor, astfel că tehnologia betonului amprentat poate fi folosită cu success în aproape orice domeniu de activitate.

Pe scurt, etapele de execuţie ale betonului amprentat sunt:
► pregătirea terenului
► turnarea betonului
► aplicarea culorii
► aplicarea prafului antilipire
► amprentarea
► curătarea
► lăcuirea